Dietetyk – zawód przyszłości?

7 grudnia 2017

Dietetyk – zawód przyszłości?

To, co jemy ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Wraz z niewłaściwym odżywianiem pojawia się mnóstwo problemów i nie chodzi jedynie o przyrost wagi. Aby cieszyć się zdrowiem i dobrą formą niezbędna jest odpowiednio zbilansowana dieta, z czego coraz więcej osób, na szczęście zaczyna zdawać sobie sprawę. Dietetycy na brak pracy nie mogą więc narzekać. Na czym dokładnie polega zawód specjalisty do spraw żywienia? Oto wszystko, co powinieneś wiedzieć na ten temat.

Wzrost zainteresowania dietetyką ma dwie przyczyny. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia i, co za tym idzie, zdrowym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych z układem trawienia, krążenia, ruchu - na te wszystkie funkcje dieta ma bowiem ogromny wpływ. Prawda jest taka, że odżywiamy się coraz gorzej. To, co jemy jest coraz bardziej przetworzone i sztuczne. Schorzeń wynikających ze złej diety będzie więc przybywać wraz z upływem lat. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zaliczyć dietetyka do jednego z zawodów przyszłości.

Dietetyk - z czym to się je?

Czym właściwie zajmuje się dietetyk? Zakres jego obowiązków jest dość obszerny. Najogólniej dietetyk zachęca do zmiany nawyków żywieniowych i promuje profilaktykę w tym kierunku. W kompetencjach dietetyka leży także badanie produktów żywnościowych i ich pochodzenia, a także planowanie. Dietetyk planuje żywienie indywidualne i zbiorowe. Planowania nie ogranicza bariera wieku. To działanie obejmuje zarówno osoby zdrowe, chore, jak i te, które w danym momencie potrzebują szczególnego wsparcia, np. kobiety w ciąży, które potrzebują konkretnych składników odżywczych, minerałów i witamin, by dziecko rozwijało się prawidłowo.

To nie wszystko. Zadaniem dietetyka jest również układanie jadłospisów - zarówno indywidualnych, jak i np. w placówkach żywienia zbiorowego. W trakcie tego procesu wykorzystuje on wiedzę ze wszystkich dziedzin swojej specjalizacji. Ta sama wiedza jest podstawą dla opracowywania metod leczenia zaburzeń żywieniowych oraz profilaktyki i leczenia chorób tego typu.

Jak zostać dietetykiem? - Wykształcenie

Obok wiedzy o żywieniu człowieka, osoba pragnąca zdobyć uprawnienia do wykonywania zawodu dietetyka musi także nauczyć się sporo z zakresu biochemii, psychologii, anatomii oraz medycyny.

Jeżeli tylko chcielibyśmy zdobywać doświadczenie w tym kierunku, jest wiele uczelni, które nam to umożliwi. Popyt na specjalistów w tej branży jest tak duży, że zarówno publiczne, jak i prywatne placówki, otwierają się na studentów dietetyki. Jakie studia wybrać? Wykształcenie to zazwyczaj studia na kierunku “Dietetyka” na uczelniach wyższych, bądź “Zdrowie Publiczne” ze specjalnością “dietetyka” na uczelniach medycznych. Wymaganym stopniem do uzyskania uprawnień jest stopień licencjata.

Ścieżka kariery

Czy dyplom dietetyka zapewni nam pracę? Przede wszystkim, mamy wiele możliwości, w zależności od tego, w jakim kierunku chcielibyśmy się rozwijać. Jedną z opcji stojących przed absolwentem dietetyki jest podjęcie pracy w publicznych placówkach zdrowia i sanatoriach. Specjaliści od żywienia mogą również liczyć na pracę w obiektach sportowych i rekreacyjnych. Jeszcze inną drogą rozwoju jest praca na rzecz restauracji, firm cateringowych, a także sklepów oferujących suplementy diety i zdrową żywność. Po zdobyciu doświadczenia można pomyśleć o udzielaniu prywatnych porad oraz układaniu indywidualnych planów żywieniowych w ramach własnego gabinetu. Ostatnia ścieżka wymaga kreatywności i nie należy do najłatwiejszych. Pomimo dużego popytu na usługi dietetyków, konkurencja w branży jest równie duża. Jeżeli jednak wykażemy się wytrwałością, ta działalność jest również najbardziej opłacalna, zatem nie warto się zniechęcać!

Nierzadko osoby, które z zawodu dbają o nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie jak np. psychologowie, lekarze, kosmetolodzy, instruktorzy fitness, poszerzają swoje kompetencje właśnie o dietetykę. Jest to dziedzina, której przedmiot ma duży wpływ na ich specjalności. Poszerzając swoje usługi o dietetykę, specjaliści mogą liczyć na dodatkowe zasilenie swojego konta. Wybierają oni bardzo często studia podyplomowe na kierunku dietetyka, bądź kurs dietetyki otrzymując tytuł “technik dietetyk.”

Zawód dietetyk a zasobność portfela

Jak w przypadku większości zawodów, tak i w dietetyce zarabia się różnie. W placówkach publicznych wynagrodzenie zwykle nie przekracza 2 000 zł miesięcznie. W prywatnej firmie można zarobić znacznie więcej. Wpływ na zarobki niewątpliwie ma również lokalizacja. W dużych miastach liczba klientów i wynagrodzenie są znacznie wyższe.

Niektórzy mogą pochwalić się dochodami nawet 8 000 zł, jednak stanowią oni ok. 10 % wszystkich dietetyków. Średnie wynagrodzenie zawiera się w przedziale 2001-2500 zł. Zarobki dietetyka w klubie fitness i podobnych obiektach są uzależnione od tego, ilu klientów będzie chciało skorzystać z jego usług.

W przypadku prowadzenia własnej działalności dochody w skali roku są nierównomierne. Okres od nowego roku do lata przynosi zwykle dużo większe zyski niż druga połowa roku. Miesięczne wynagrodzenie, po odliczeniu wszystkich kosztów, zawiera się w przedziale 2000-5000 zł.

Sytuacje dietetyków z pewnością poprawia ich gotowość na przedsięwzięcia inne niż podstawowa działalność. Może to być np. współpraca z klubami fitness i salonami SPA, doradztwo w firmie cateringowej, udział w kampaniach promocyjnych produktów żywnościowych, czy poradnictwo internetowe.

Zarówno obowiązki, miejsce zatrudnienia, jak i zarobki w zawodzie dietetyka są bardzo zróżnicowanie. Możemy być jednak pewni, że zapotrzebowania na pracowników z taką wiedzą, w najbliższych latach na pewno nie zabraknie. To zawód przyszłości, dla osób, które chcą, by ich praca miała znaczenie. Wiesz już co nieco na temat specyfiki zawodu dietetyka. Pomyśl, może to praca właśnie dla ciebie?

 

Może Cię zainteresować

Szukasz pracy?

powered by